H ροδιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα. Η παράδοση θεωρεί τον καρπό της ροδιάς, το ρόδι, σύμβολο καλής τύχης και γονιμότητας ενώ η διατροφολογία εκτιμά ιδιαιτέρως τη διατροφική του αξία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα το κατατάσσει στην κατηγορία των υπερτροφών (superfoods). Στο παρόν άρθρο δίνουμε μερικές  γενικές συμβουλές για τους καλλιεργητές της ροδιάς:

Λίπανση

Η λίπανση της ροδιάς πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο, βόριο και άζωτο. Επίσης, συνιστάται η λίπανση το καλοκαίρι με υδατοδιαλυτό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος του καρπού και να ενισχυθεί η γλυκύτητά του.

Πότισμα

Το πότισμα της ροδιάς πρέπει να είναι πολύ συχνό για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Ειδικά σε περιόδους ξηρασίας πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνό, διαφορετικά, τα φύλλα της ροδιάς απορροφούν νερό από τους καρπούς.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα της ροδιάς γίνεται ετησίως από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και διαφέρει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται. Στα αρχικά στάδια το κλάδεμα αποσκοπεί στον καλό σχηματισμό του δένδρου ώστε να καρποφορήσει σύντομα. Το κλάδεμα στο παραγωγικό στάδιο αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος της ροδιάς, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην είσοδο του φωτός και του αέρα στο εσωτερικό της κώμης του δένδρου.

Ασθένειες και αντιμετώπιση

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν τη ροδιά είναι η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, ο ψευδόκοκκος και η μύγα της μεσογείου.  Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που προκαλούν προβλήματα στo φύλλωμα και στους καρπούς της ροδιάς ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων λιπαρών οξέων. Η αλτερναριώση, που προκαλεί σήψη στα ρόδια, είναι σημαντική μυκητολογική ασθένεια.  Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα.

 

Πηγή: www.mistikakipou.gr, 5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς